Çocuk Diş Doktoru

Çocuk diş doktoru ile çocuklarınızın ağız ve diş sağlığı tedavi hizmetini alabilirsiniz. Özellikle gelişim çağında olan çocuklarınızın doktor muayenesi sayesinde diş gelişiminin takip edilmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle çocuklarınızın daha sağlıklı dişlere kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

Çalışacağınız çocuk diş doktoru sayesinde çocuklarınız diş problemlerine doğru tedavilerin uygulanmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle çocuklarınızın doğru tedavi sayesinde kendi dişlerini daha uzun süre kullanmasını sağlayabilirsiniz.

Ağız ve diş sağlığı sorunu olduğunuzu düşündüğünüz çocuğunuz için çocuk diş doktoru randevusu alarak muayene ve tedavi aşamasına geçebilirsiniz. Bu sayede sağlık sorunlarının erken şekilde tedavi edilmesine ve sağlıklı ağız veya diş yapısına sahip olmayı sağlayabilirsiniz.

Çocuk Diş Doktoru Kimdir?

Yaş aralığı 0-13 olan çocukların ve bebeklerin diş sağlığı ve tedavilerinden sorumlu olan doktorlara çocuk diş doktoru denir. Tıpta çocuk ağız ve diş sağlığıyla ilgilenen bölüme pedodonti ismi verildiği için bu alandaki doktorlar aynı zamanda pedodontist ismini alırlar.

Diş hekimliği alanında lisansını tamamlayan çocuk diş doktoru 0-13 yaş aralığındaki çocukların dişleri için hem koruyucu hem de tedavi edici önlemler almakla görevlidir. Böylelikle bebek ya da çocukların yetişkinlik çağlarına sağlıklı ve kalıcı dişlerle ulaşmalarına yardımcı olurlar.

Çocukların daimi dişleri ve süt dişileri çocuk diş doktoru kontrolünde olması gerekir. Bu sayede dişlerin düzgün çıkması, yapı bozuklukları ve gelişimi gibi konularda erken önlemler veya tedaviler uygulanır. Böylelikle çocukların küçük yaşlarda daimi dişlerini kaybetme sorunlarıyla karşılaşmaları da engellenmiş olur.

Çocuk Diş Doktoruyla İlk Muayene

Çocuklarda diş sorunlarının yaşanmaya başlaması diş çürümesi ve diş kaybına kadar uzayan bir süreci oluşturur. Bu nedenle sorunlar ortaya çıkmadan önce ilk muayenenin yapılmasını öneririz. İlk diş muayenesinin yapılması için çocuğun dişlerinin çıkmasının beklenmesi gerekir.

Çocuk kliniğimize geldiğinde çocuk diş doktoru fiziksel muayene yapar. Muayene doktorun ışık ve gerekli ekipmanlarla çocuğun diş yapısını incelemesi şeklinde gerçekleşir. Çıkan dişlerin konumu, duruşu, diş etleri, diş çürükleri, dişlerle çene ve damak uyumu gibi detaylar muayene esnasında doktor tarafından incelenir.

İlk diş muayenesi çocuklar için korkutucu olabilir. Bu nedenle çocuk diş doktoru muayeneye başlamadan önce çocukla iletişim kurar. Bu aşamada oyuncaklar ve çocuğun ilgisini çekecek objelerden yararlanır.

İletişim başarıyla kurulduktan sonra çocuk için yapacağı işlemleri onun anlayacağı dilde ve korkutmayacak şekilde anlatır. Bu aşamada diş ekipmanlarının isimlerini anlatması mümkündür. Ayrıca yapacağı muayenenin olumlu yönlerini anlatarak çocuğun stres yapmamasını engeller.

İlk diş muayenesi tamamlandıktan sonra çocuk diş doktoru aileyi çocuklarının diş sağlığı konusunda bilgilendirir. Diş çürümesi veya diğer sorunlar varsa yapılacak tedaviyi anlatır. Özellikle çocuk için doğru beslenme alışkanlığı oluşturulması gerekiyorsa bu yönde öneriler sunar. Tüm bunları yaparken sürenin çocuğun sıkılacağı ve korkacağı uzunlukta olmamasına dikkat eder.

Çocukların Diş Tedavileri

Çocukluk zamanında ortaya çıkan ve tedavisi yapılmayan diş sorunları yetişkinlik dönemini olumsuz etkiler. Buna engel olmak için çocuk diş doktoru randevularının aksatılmaması gerekir. Böylelikle ortaya çıkan rahatsızlığa uygun olan tedavilerin uygulanması sağlanır.

Çocuklar için çocuk diş doktoru olarak yaptığımız tedavilerden bazıları şunlardır;

Diş çürüğü tedavisi: Bakteriler, yanlış beslenme ve ateşli hastalıklar gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan diş çürükleri tedavi edilir. Bu rahatsızlığın tedavi edilmesi için çocuğun dişinin çürük olan kısmının temizlenmesi sağlanır. Temizleme işleminden sonra dişin dolguya uygun olması durumunda dolgu çocuk diş doktoru tarafından yapılır. Çürüğü temizlenen dişte dolgu yapılamıyorsa cap örtüleri tercih edilir.

Dolgu tedavisi: Dolgu tedavisi çocuk diş doktoru tarafından çürük ve kırık dişler için tercih edilen tedavi yöntemidir. Çürüklerin temizlenmesi sonrasında yapılan dolgu sayesinde oyuk hale gelen dişe yiyeceklerin gitmesine bağlı ağrılar engellenmiş olur. Kırıklar için yapılan dolgu sayesinde ise dişin sağlam görünüm kazanması sağlanır.

Kanal tedavisi: Diş çürüğünün diş köküne ulaşmayıp pulpa bölümünde kaldığı durumlarda dişin kurtarılması için çocuk diş doktoru tarafından tercih edilen tedavidir. Tedavi sayesinde çürük oluşan yapı temizlenir.

Diş eti tedavisi: Bakteriler ve ağız bakımının düzenli yapılmaması durumunda diş etlerinde kanama ve şişme görülür. Doktor tarafından hasar alan diş etinin ağız bakım suyu veya jel gibi maddeler kullanılarak tedavi edilmesi sağlanır.

Ortodonti tedavisi: Genetik sorunlar ve darbeler nedeniyle çocukların dişlerinde çapraşıklık ortaya çıkması mümkündür. Bu durumda çocuk diş doktoru muayene ardından çapraşığı gidermek için ortodonti tedavisi yapar. Bu tedavi ile çapraşıklar için diş teli kullanılması yaygındır.

Flor uygulaması: Çocuklar için çocuk diş doktoru tarafından kullanılan tedavilerden birisi flor uygulamasıdır. Bu uygulama sayesinde diş minesinin çürüklere ve dış etkenlere karşı güçlü yapıya ulaşması sağlanır. Uygulama doktor tarafından yapılıyorsa florlu jellerden yararlanır. Çocuğun uygulaması yapması uygun görülürse florlu diş macunu ile dişlerini fırçalaması istenir.

Yer tutucu uygulaması: Çocuklarda süt dişlerin erken düşmesi mümkündür. Süt dişler sonrasında daimi dişler çıkacağı için bu dişlerin düzgün şekilde gelmesi istenir. Yer tutucu uygulaması sayesinde çocuk diş doktoru dişlerin düzgün gelmesini kolaylaştırır.

Fissür örtücü uygulaması: Azı dişlerin çürümesi çocuklarda yaygın görülür. Doktor tarafından azı dişlere fissür örtücü uygulanır. Bu sayede azı dişlerin çürümesi engellenir veya riski azaltılır.

Diş çekimi: Diş çekimi çocuk diş doktoru tarafından dişin herhangi bir tedaviyle kurtarılmasının mümkün olmadığı durumlarda yapılan bir işlemdir. İşlevini yitiren ve ağrı yapan diş çekilerek çocuğun acıdan kurtulması doktorumuz tarafından sağlanır.

Gece plağı tedavisi: Çocukların diş gıcırdatma sorununu çözmek için çocuk diş doktoru tarafından gece plağı tedavisi uygulanır. Çocuğun diş yapısına uygun hazırlanan plak sayesinde özellikle geceleri gıcırdatma durumu ortadan kaldırılır. Çocuğun plağı doktorumuzun önerdiği sürece kullanması gerekir.

Diş travma tedavisi: Çocukların diş travması yaşaması mümkündür. Bu travmanın gelişmesi için dişin kaybedilmesi veya kırılma yaşaması gerekir. Yaşanan bu olaylar sonrasında ağız içinde yaraların oluşması mümkündür. Oluşan yaralar çocuk diş doktoru tarafından yapılan temizleme ve ilaç tedavisi ile giderilir. Ayrıca travma kaynaklı ağrılar varsa iğne ya da ağrı kesici ilaç yazılarak tedavinin tamamlanması sağlanır.

Tedavi yöntemleri çocuk diş doktoru tarafından çocuğun muayenesi sonrasında belirlenir. Yaşanan diş ve ağız yapısı sorunları tedavinin hangi yönde olacağını netleştirir. Yöntemi belirledikten sonra çocuğun ailesi ya da yanında bulunan yakınlarını bilgilendirerek tedaviye başlarız

Çocuklarda Karşılaşılan Ağız ve Diş Sağlığı Problemleri

Pedodonti bölümündeki çocuk diş doktoru olarak 0-13 yaş grubundaki çocuklar ile ilgileniriz. Bu yaş grubunda olan çocukların diş kontrolünü aksatmaları, gelişim kaynaklı diş sorunları ve ağız bakımından kaynaklı problemleri çözülür.

Kliniğimizde çocuk diş doktoru çocuklarda karşılaşılan şu ağız ve diş sağlığı problemlerini tedavi eder;

Çürük problemleri: Çürükler kuşkusuz çocuklarda görülen en yaygın problemdir. Genellikle şekerli ve asitli gıda tüketimine bağlı olarak gelişen diş çürükleri çocukların diş sağlığını olumsuz etkiler. Çürük kaynaklı ağrılar, ağız kokuları ve diş etlerinde sorunlar yaşanır. Çürük problemlerinde çocuk diş doktoru gerekli tedaviyi uygulayarak hastanın iyileşmesini sağlar.

Biberon çürüğü problemi: Bebeklerde karşılaşılan diş rahatsızlıkları arasında biberon çürüğü bulunur. Bu problemin nedeni bebeğin uyku arasında anne sütü emmesi ya da biberon emmesidir. Bu beslenme sonrasında dişlerde kalan sütler çürümeye ve mikrop oluşumuna neden olur.

Diş kırılması problemleri: Çocukların düşmesi veya sert olan cisimleri ağızlarına sokmaları diş kırığı probleminin ortaya çıkmasına neden olur. Dişin kırılması damağa batma veya ağrı gibi sorunları beraberinde getirir. Bu neden kırığın çocuk diş doktoru tarafından tedavi edilmesi şarttır.

Diş eti problemleri: Çocukların dişlerini fırçalamaması ve yeterli ağız bakımını yapmamaları diş eti problemlerini ortaya çıkarır. Bu problemler diş etinin şişmesi veya kanaması şeklinde görülür. Acı verici olan bu problemin çözülmesi için çocuk diş doktoru randevusu alınması şarttır.

Diş dizilim problemleri: Çocukların diş dizilimlerinin istenilen şekilde olması her zaman mümkün olmaz. Gerek genetik problemler gerek dişlerin gelişimi sırasında yaşanan sorunlar dizilimde bozukluğa neden olur. Özellikle çapraşık bir görünüm varsa hem çocuğu hem de ailesini rahatsız eder. Bu durumda çocuk diş doktoru dizilimin düzelmesine yardımcı tedavileri uygular.

Diş kaybı problemleri: Çocukluk döneminde diş kayıplarını görmek mümkündür. Çürükler, diş kökü sorunları ve kırılmalar kayıplara neden olur. Bu durumda protez uygulamaları ile diş kaybının giderilerek düzgün diş yapısının elde edilmesi sağlanır.

Diş darbe problemleri: Hareketli olan çocukluk dönemi diş darbelerini beraberinde getirir. Düşme, ser cisim teması ve kaygı gibi eylemler nedeniyle darbe alan dişlerin yapı bozukluğu yaşadığı görülür. Bu bozukluklar kırılma, yamulma veya travma şeklinde yaşanır. Dişin darbe alması kaynaklı yaşanan bu problemlerin iyileştirilmesi için en kısa sürede çocuk diş doktoru randevusu alınmalıdır.

Diş renk bozukluğu problemleri: Çocuk yaşlarda dişlerde renk bozukluğu problemi gelişebilir. Bu problemin en önemli nedenleri beslenme bozukluğu, diş temizliğinin yapılmaması ve bakterilerin dişlere teması şeklindedir.

Bu nedenlere bağlı olarak beyaz olması gereken dişlerin kahverengi, yeşil, sarı veya siyah olarak görülmesi mümkündür. Uygun tedavinin belirlenmesiyle çocuğun diş renginin eski haline dönmesi mümkün olur. Ancak diş renklenmesinin başladığı andan itibaren çocuk diş doktoru bulunması ve muayene olunması gerekir.

Diş gıcırdatma problemleri: Yetişkinler kadar olmasa da ergenler ve çocuklarda da diş gıcırdatma görülür. Sınav stresi, aile içi problemler ve okul kaygıları diş gıcırdatmanın yaşanmasına neden olur. Gıcırdatma nedeniyle dişlerin aşınması hatta kaybı yaşanır.

Diş problemlerinden kurtulmak için erken tedavinin önemi büyüktür. Tedaviye erken başlanmadığı durumda dişin kaybı kaçınılmaz olur. Bu nedenle ebeveynlerin çocukları için düzenli olarak çocuk diş doktoru kontrollerini yaptırmaları gerekir.

Bebeğimin İlk Çocuk Diş Doktoru Muayenesini Ne Zaman Yaptırmalıyım?

Bebek sahibiyseniz bebeğimin ilk diş doktoru muayenesini ne zaman yaptırmalıyım sorusunu sorabilirsiniz. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen zaman doğru tercih olacaktır. Örgüt tarafından bebeğin ilk çocuk diş doktoru muayenesinin 6 ay ile 1 yıl aralığında yapılması önerilir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen zaman aralığı bebeğin ilk dişlerinin çıktığı dönemin sonrasıdır. Çünkü bebeklerde ilk diş ortalama 6 aylık süre sonunda çıkar. Böylelikle muayenenin yapılması gerektiği düşünülerek çocuk diş doktoru randevusunun alınması doğru tercih olur.

Bebeğin 6 aylık olması itibariyle ilk dişi çıkmışsa muayenenin aksatılmaması önerilir. Bu sürenin maksimum 1 yaşa kadar uzaması mümkündür. Bebeklerin ilk diş muayenesi ebeveynlerinin çekinmelerini gerektirecek bir işleme tabi değildir. Muayene esnasında bebeğin çıkan dişleri incelenir.

Bu incelemede ışık ve ayna kullanılması yeterli olur. Dişlerinin durumu incelendikten sonra çocuk diş doktoru olarak ebeveynleri bebeğin diş sağlığı konusunda doğru şekilde bilgilendiririz. Problem tespit ettiğimiz durumlarda koruyucu ya da tedavi edici yöntemler hakkında bilgilendirerek problemin çözümünü sağlarız.

Bir Yaş Çocuk Diş Hekimine Götürmem İçin Çok Erken Değil Mi?

Çocuklarınızı maksimum 1 yaşına ulaştığında ilk çocuk diş doktoru muayenesine getirmenizi öneririz. Bu yaş size oldukça erken gelebilir. Ancak düşündüğünüzün aksine süre hiç de erken değildir. Çünkü ilk muayene diş gelişimini takip etmemize yardımcı olur. Böylelikle gelişimin doğru şekilde gerçekleşmesi için gerekli tedavileri uygulayabiliriz.

Bizler çocuk diş doktoru olarak çocuklarınızın sağlıklı dişlere sahip olmalarını isteriz. Bu nedenle ilk muayenenin maksimum 1 yaşta başlamasını öneririz. Böylelikle sizleri bebeğinizin diş sağlığı ve ağız sağlığı konusunda doğru şekilde bilgilendirebiliriz.

Bunun dışında bebeklerinizde diş çürüğü ile karşılaşmamanız için yapmanız gerekenleri sizlere anlatırız. Ayrıca belirli döneme kadar gerçekleştirdiğimiz diş kontrolleri sayesinde bebeklerin diş gelişimini sağlıklı şekilde tamamlamasına yardımcı oluruz.

Bebeklerinizin diş sağlığı konusunda gerekli bilince ulaştığınızda büyüme evresinde bakım önerilerini çocuklarınıza anlatabilirsiniz. Böylelikle onların çocukluk, ergenlik ya da yetişkinlik dönemlerinde de sağlıklı dişlerinin olmasına yardımcı olabilirsiniz. Bakım ve kontrol önerileri için bebeğinizin ilk dişi çıktıktan sonra çocuk diş doktoru randevunuzu almalısınız.

İlk Çocuk Diş Hekimi Muayenesinden Önce Dikkat Etmemiz Gerekenler Nelerdir?

İlk muayenenin çocuk diş doktoru tarafından başarılı şekilde tamamlanması gerekir. Bu nedenle ilk muayeneden önce özellikle ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken durumlar vardır.

Bunlar;

  • Çocuğun çocuk diş doktoru muayenesine hazırlanması sağlanmalıdır.
  • Hazırlık aşamasında çocuğa dişinin çekileceği veya acı duyulacağı gibi bilgiler verilmemelidir.
  • Ebeveynler tarafından yaşanan çocuk diş doktoru deneyimleri çocuklara anlatılmamalıdır.
  • Çocuğa diş doktorunun muayenede canını acıtmayacağı şekilde bilgi verilmemelidir. Bu bilgi çocuğun tam aksini algılamasına neden olabilir.
  • Gerçekleşecek çocuk diş doktoru muayenesi öncesinde çocuğa herhangi bir ödül ya da hediye alınmamalıdır. Yapılan ödüllendirme çocuğun yapılacak muayeneye tereddütlü yaklaşmasına neden olabilir. Ayrıca her diş muayenesinde hediye beklemesi şeklinde sonuçlanabilir.
  • Muayenenin olmaması durumunda çocuğun yaşayacağı durumu anlatmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü ısrar etmek çocuğun daha çok korkması veya muayeneye karşı çıkması şeklinde sonuçlanabilir.
  • Çocuğa çocuk diş doktoru tarafından yapılacak işlemler hakkında bilgi verilmemelidir. Beklenmedik bir işlemin yapılmak istenmesi çocuğun tepki vermesine neden olabilir.

Çocuk ve çocuk diş doktoru arasında iletişimi siz sağlamaya çalışmayın. Bırakın doktorumuz çocuğunuza istediği şekilde yaklaşsın ve anlaşsın. İlk iletişim ardından gerek oyunlar gerek sohbet ve diş klinik aletleri sayesinde ilk muayenenin başarılı şekilde gerçekleşmesi sağlanabilir.

İlk Çocuk Diş Hekimi Ziyaret Edildiğinde Neler Yapılabilir?

İlk ziyaretin çocuklar için stresli olacağı bilindiğinden çocuk diş doktoru muayenenin uzun olmamasına özen gösterir. Ancak ilk aşamada çocukla sağlıklı iletişim kurmaya çalışır. Böylelikle çocuğa diş muayene aletleri ile yaklaştığında korku duygusunu yaşama ihtimalini azaltmış olur.

Çocukta çocuk diş doktoru fobisi bulunuyorsa doktorun bunu ortadan kaldıracak yöntemleri kullanması mümkündür. Çocukla oynamak, konuşmak, aletlerle tanışmasını sağlamak ve muayeneyi onun anlayacağı şekilde anlatmak doktorun fobiyi engellemek için yapabileceklerinden bazılarıdır.

Böylelikle muayenenin başlaması ya da yarım kalmaması sağlanmış olur. Bunun için muayenenin öncesinde iletişimin ve fobinin ortadan kaldırılmasının atlanmaması gerekir.

İlk muayenede doktorumuz çocuğun ağız içindeki dokularını ve dişlerini inceler. İnceleme işlemini yaparken ise ışık ve ayna gibi önemli ekipmanları kullanır. Böylelikle incelemeyi net şekilde yapar ve ağız-diş yapısından net görüntü alarak sorun olup olmadığını tespit eder.

Kliniğimizde yaptığı kontrolde çocuk diş doktoru çocuğun diş sağlığında sorun tespit etmediğinde koruyucu uygulamalar konusunda bilgi verir. Bu uygulamalar arasında şunlar vardır; ağız hijyeni bilgisi vermek, flor uygulaması yapmak, fissür örtücüden yararlanmak ve diş sağlığını koruyacak beslenme stilinin belirlenmesi konusunda bilgilendirme yapmaktır.

Yaptığı muayenede çocuk diş doktoru çocuğun dişlerinde ya da ağız dokusunda sorun tespit etmişse tedavi yöntemini belirler. Yöntem konusunda ebeveynlerin anlayacağı şekilde bilgilendirme yapar. Çocuklarda tespit ettiği sorunlar içinse diş çekimi, ortodonti, diş protezi, gece plağı, dolgu, kırık tedavisi, kanal tedavisi ve renklendirme tedavilerinden uygun olanı yapar.

Çocuğumu Tedavi Seanslarına Getirirken Neler Yapmalıyım?

Çocuğunuzu muayene eden çocuk diş doktoru tedavi kararı vermiş olabilir. Bu durumda çocuğunuzun tedavi seanslarına aksatmadan katılmasını sağlamalısınız. Bu nedenle seans tarih ve saatlerini not almalısınız. Bunu dışında tedavi seansına gelirken çocuğunuzun yanında gelmelisiniz. Böylelikle onun kendini yalnız hissetmemesini ve tedaviden korkmamasını sağlamış olursunuz.

Geçmiş randevunuzda çocuk diş doktoru tarafından çocuğunuzu tedaviye aç ya da tok getirmeniz konusunda bilgilendirme yapılmışsa buna uyun. Aç gelmesi yönünde bir istek yoksa mutlaka çocuğunuzun karnını doyurmasını sağlayın. Böylelikle tedavi sonrasında yeme-içme işlemini birkaç saat yapamayacağı sorun yaşamazsınız.

Çocuğunuzu tedavi seansına getirecekseniz onu çocuk diş doktoru tarafından yapılacak tedaviler konusunda korkutmamalısınız. Özellikle size tedavinin nasıl yapılacağını sorduğunda korkutmadan ancak yapılacak işleme hazırlıklı olmasını sağlayacak şekilde konuşmalar yapın.

Çocuğunuz tedavi edilirken çocuk diş doktoru odasına sizde girmişseniz korkup korkmadığı yönünde sorular sormaktan kaçının. Bu sorular çocuğunuz tedirgin olmasına ve muayeneden kaçmasına neden olabilir. Ayrıca çocuğun hırçınlaşmasına bağlı olarak istenmeyen sorunlar yaşanabilir.

Diş tedavisi için çocuk diş doktoru randevusuna götürdüğünüz çocuğunuz bir süre sonra sıkılabilir. Sıkılması oradan ayrılmak istemesine, ağlamasına veya hırçın davranmasına neden olabilir. Bu tavırlar muayeneyi aksatabilir. Bunun için doktorumuzdan tedavi ekstra işlemlerden kaçının. Ayrıca tedavi planlamasının hafif ve aralıklı olması konusunda doktorunuzdan yardım isteyin. Böylelikle çocuğun stres yaşamadan tedavilerini tamamlayabilir.

Çocuk Diş Hangi Doktor Bakar?

Çocukların diş problemlerine çocuk diş doktoru bakar. Diş çürüklerinden diş eti problemlerine, diş kırılmalarından diş minesi problemlerine ve diş çekimine kadar pek çok konuda doğru tedavinin uygulanmasını sağlar.

Kişilerin çocuk diş doktoru olarak çalışması için gerekli olan eğitimin alınması gerekir. Doktorlar tarafından alınması gereken eğitim ise 5 yıllık diş hekimliği lisans eğitimidir. Bu eğitimin ardından çocuk diş hekimliği alanında doktora ve uzmanlık statüsünde eğitim almaları gerekir. Böylelikle kliniğimizde çocuk diş hekimi olarak çalışmaya başlamaları mümkündür.

Çocuk Diş Doktoruna Ne Denir?

Tıp alanında çocuk diş doktoruna pedodontist ismi verilir. Doktorun bu ismi almasının nedeni çocuk diş alanına pedodonti isminin veriliyor olmasıdır. Bu nedenle çocuklarının diş rahatsızlığı bulunan kişilerin pedodonti randevusu alarak pedodontistler tarafından muayene edilmeleri gerekir.

Pedodontist dışında çocuk ağız ve diş sağlığıyla ilgilenen doktorlara çocuk diş hekimi isimlendirmesi yapılır. Farklı isimlerin verilmesi nedeniyle herhangi bir karışıklık yaşanmasına gerek yoktur. Çünkü her isimlendirmenin anlamı aynıdır.

Diş Hekimi Çocuklara Bakar Mı?

Genel diş hekimleri 12 yaşın üzerindeki bireylerin tedavi edilmesi adına çalışan doktorlardır. Çocuğunuz 12-13 yaş üzerindeyse genel diş hekimine götürerek muayene olmasını sağlayabilirsiniz. Muayenenin ardından soruna bağlı olarak tedavi ve uygulamaların yapılması mümkündür.

Çocuğunuz 12 yaşından küçükse çocuk diş doktoru randevusu almanız gerekir. Yaşadığı soruna göre gerekli muayene ve inceleme yapılarak tedavinin yapılması doktorumuz tarafından sağlanır. Ayrıca çocuğunuz diş sağlığı için sizde gerekli şekilde bilgilendirilirsiniz.

Çocuklar Diş Doktoruna Ne Zaman Gitmeli?

İlk muayene amacıyla çocuk diş doktoru ziyareti yapılacaksa 6 ay ile 1 yaş aralığında olunması gerekir. Bunun dışında çocuk 12-13 yaşına ulaşana kadar düzenli kontrollerin yapılması gerekir. Özellikle diş ağrısı, diş eti kanaması, diş eti şişmesi, diş apnesi ve diş travmaları yaşandığında vakit kaybetmeden çocuk diş doktoruna gidilmelidir.

Çocuk Diş Polikliniği Kaç Yaş?

Çocuk diş polikliniği 0-13 yaş aralığıdır. Bu yaş aralığına uymayan çocukların poliklinik randevusunu genel dişten almaları gerekir.

Çocuk Diş Kaç Yaşına Bakıyor?

Çocuk diş 0 yaştan itibaren hastalara bakmaya başlıyor. Ancak çocuk diş doktoru tarafından bakılmanın gerçekleşmesi için ilk diş çıkımının tamamlanması gerekir. Bu da yaygın olarak bebeğin 6 aylık olmasıyla birlikte yaşanır.

Dişçiye Kaç Yaşında Gidilir?

Dişçiye ilk defa gidilecekse en geç olarak 1 yaşına gelinmiş olması gerekir. En geç 1 yaşına gelince gidilen dişçi muayenesi ilk muayene ismini alır. Bunun dışında her yaş grubunda dişçiye gidilmesi ve diş kontrolünün yapılması gerekir. Böylelikle koruyucu uygulamaların yapılması ve sorunların başlangıcında tedavinin yapılması mümkün olur.

Çocuğun Dişi Ağrıyor Ne Yapmalıyım?

Çocuğunuz dişi ağrıyorsa kliniğimizden çocuk diş doktoru randevusu almalısınız. Böylelikle doktorumuz tarafından doğru tedavi yapılır. Randevu tarihinize kadar çocuklara uygun ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Bunun dışında diş için buz uygulaması yaparak ağrının azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Ancak gerek ağrı kesici kullanımı gerekse buz uygulaması konusunda aşırıya gitmemeye dikkat etmelisiniz.

4 Yaşındaki Çocuğun Dişleri Çekilir Mi?

4 yaşındaki bir çocuğun dişlerinin çekilmesi mümkündür. Ancak çekimin yapılması kararının çocuk diş doktoru tarafından verilmesi gerekir. Özellikle dişte çürük varsa tedavi edilemeyecek durumdaysa çekimin yapılması şarttır. Çünkü devam eden süreçte ağrı ve apse nedeniyle çocuğun sıkıntı yaşaması mümkündür.

4 Yaşındaki Çocuğa Diş Dolgusu Yapılır Mı?

Diş çürüklerinin engellenmesi, diş kırıklarının tamamlanması ve çürük temizleme sonrasında 4 yaşındaki çocuğu diş dolgusu yapılabilir. Dolgunun yapılması için çocuk diş doktoru tarafından jeller ve kremler kullanılarak dolgu yapılacak dişin uyuşması sağlanır. Dişin uyuşması sağlandıktan sonra dolgu maddeleri kullanılarak uygun olanın doldurulması sağlanır.

4 yaşındaki çocuk dolgu işleminden korkuyorsa doktorumuzun işlemi sedasyon altında yapması mümkündür. Böylelikle çocuğun yapılan işlemi hissetmesi engellenir. Çocuk uyandıktan sonra muayenenin tamamlanması sağlanır.

3 Yaşındaki Çocuğun Dişleri Neden Çürür?

Çocuklarda diş çürümesi yaygın görülen problemler arasında bulunur. Bu problem 3 yaşındaki çocukta da görülür. Diş çürüğünün nedenleri ise şöyle sıralanabilir; fazla süt tüketimi, nişasta içeren gıdaların tüketimi, şekerli gıdaların tüketimi, ateşli hastalık geçirmek, parmak emmek ve ağzı açık uyumak gibi nedenlerdir. Bunun dışında çocuğun yabancı cisimleri ağzına sokması nedeniyle zararlı bakterilerin ağız dokusuna ulaşması ve çürümeye neden olması mümkündür.

Süt Dişleri Çürürse Ne Olur?

Çocukların süt dişlerinin çürüdüğünü görmek mümkündür. Bu dişler çürüdüğünde dişin ağrımasına neden olur. Buda çocuğun acı çekmesini sağlar. Bu nedenle çocuklarda süt dişlerin çürümemesi için gerekli diş temizliğinin düzenli olarak yapılmasına dikkat etmek gerekir.

Süt dişin çürümesi engellenmemişse ağrının kesilmesi için diş çekiminin yapılması gerekir. Ancak erken yaşta yaşanan diş çekimi daimi olacak dişlerin gelişinde çapraşık görünüşe neden olabilir. Bu nedenle çocuk diş doktoru dişi çektikten sonra yer tutucu uygulaması yaparak dişin yerinin kapanmasını engeller. Böylelikle zamanı geldiğinde daimi dişin yerine gelmesi sağlanmış olur.

Çocuk Diş Doktoru Ne Demek?

Yaş aralığı 0-13 olan çocukların diş ve ağız sağlığından sorumlu olan bir doktorlar demektir.

Çocuk Diş Doktoru Farklı Mı?

Evet farklıdır. Çocuk diş doktoru olmak için adaylarında pedodonti alanında uzmanlık-doktora yapmaları ve pedodontist unvanını almaları gerekir. Bu sayede çocuklar için koruyucu ve tedavi edici uygulamalar yapabilirler. Bu uygulamalar sayesinde çocukların diş bakım alışkanlığı kazanmasını sağlayabilirler. Ayrıca çocukların yaşadıkları diş çürümesi, diş kırılması, diş gıcırdatma ve ağrı problemlerinin tedavi edilmesini sağlarlar.

Çocuk Diş Hekimliği Kaç Yaşa Kadar Bakıyor?

Çocuk diş hekimliği 0 yaşından 13 yaşına kadar olan çocuklara bakar. Çocuklar 0-12 yaş aralığındaysa yapılan tedaviler genellikle süt dişleri üzerine olur. Çocukların 7-12 yaş aralığında olması durumundaysa hem süt dişlerinin hem de daimi dişlerinin tedavisiyle ilgilenir. Çocukların 12 yaşlarını aştıkları durumlarda ise genel diş hekimliğine başvurmaları gerekir.

4 Yaşındaki Çocuğa Diş Dolgusu Yapılır Mı?

Çocuk diş hekiminin uygun görmesi durumunda 4 yaşındaki çocuğa diş dolgusu yapılır. Dolgunun yapılması için öncelikle dolguya ihtiyaç duyulan diş eksikliğinin veya oyukluğunun bulunması gerekir. Çürüme veya kırılmaya bağlı yaşanan eksiklikler söz konusuyla diş dolgusu yapılarak dişin kullanılması mümkün olur.

Süt Dişine Kanal Tedavisi Olur Mu?

Çocukların süt dişine kanal tedavisi yapılır. Tedavinin yapılması için çocuğun yoğun süt diş ağrısı çekmesi, süt dişinin çürümüş olması, yemek yerken ağrının artması ve dişte şişme durumlarının görülmesi gerekir. Bu durumda çocuk diş doktoru tarafından kanal tedavisinin yapılması uygun görülür.

Diş ağrısını yaşayan çocuk 3-4 yaşını geçmişse süt dişine kanal tedavisinin rahatlıkla yapılması mümkündür. Bu tedavi çocuğun ileriye dönük daimi dişlerinin gelmesini olumsuz yönde etkilemez. Akside çürüğün veya diğer hasarların tedavi edilmemesi diş köklerini etkileyerek daimi dişlerin gelişimini engelleyebilir.

Ön Diş Kırılan Çocuğa Ne Yapılır?

Çocuğun ön dişi kırılmışsa tedavi edilmesi mümkündür. Bunun için öncelikle kırılan dişin temiz beze koyulması sağlanmalıdır. Diş korumaya alındıktan sonra çocuğa gazlı bir bez verilerek ısırması istenmeli ve böylelikle kanamanın durması sağlanmalıdır.

Diş korumaya alındıktan sonra çocukla birlikte pedodonti bölümüne gidilmelidir. Burada çocuk diş doktoru kırılan dişi inceler ve hasar durumunu dikkate alarak dişin yerine takılmasını sağlar. Özellikle diş kökten itibaren kırılmışsa takma işlemi daha kolay şekilde gerçekleşir.

Çocuğun ön dişi parçalanarak kırılmışsa direk takma işlemi yapılmaz. Kırılan parçası saklanmışsa hastadan alınır ve gerekli şekilde temizlenmesi sağlanır. Temizlenen kırık parça için bonding uygulaması yapılır ve dişin yerine takılması sağlanır. Böylelikle çocuğun diş kaybı yaşamasının önüne geçilir.

Çocuğun kırılan ön dışının parçası bulunamamışsa kompozit dolgu tedavisinin yapılması gerekir. Bu tedavi için çocuk diş doktoru kompozit lamine kullanır. Bu işlem için kırılan parçanın büyük ya da küçük olması fark etmez.

Yarısı Kırılan Diş Nasıl Tedavi Edilir?

Yarısı kırılan dişlerin tedavisi çocuk diş doktoru tarafından yapılır. Kırılan dişin parçalarının bulunup bulunmama durumu tedavinin belirlenmesine yardımcı olur. Dişin kırılan parçası muhafaza edilmişse yapıştırma yöntemiyle dişin eski görünümünü yeniden kazanması mümkün olur. Yapıştırma işleminde çocuğun diş yapısına zarar vermeyecek yapıştırıcı maddelerden yararlanılır.

Yarısı kırılan dişin parçası bulunamamışsa çocuk diş doktoru tarafından ön dişlerde olduğu gibi kompozit lamine uygulaması yapılır. Böylelikle dişin önceki görünümüne yakın görüntüye sahip olması sağlanır. Bu uygulamada kompozit lamine rengi diş dokusuna yakındır. Bu nedenle yapıştırma işleminin yapıldığı dışarıdan anlaşılmaz. Bu da çocuğun ileriye dönük rahatsızlığına neden olmaz.

instagram: dr.cinargaffari